Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/spagnumfri.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/spagnumfri.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Hvorfor dyrke uden spagnum?

Hvad er problemet med spagnum?

Når vi planter og sår frø giver det os en følelse af at gøre noget godt. Men hvis vi bruger plantesække med spagnum som vækstmedier, er vi medvirkende til at store flotte naturområder ødelægges, og store mængder CO2 frigives til atmosfæren. Her kan du læse om hvordan plantesækkene produceres, og om hvilke alternativer der findes

Hvad indeholder plantesække?

De fleste plantesække indeholder spagnum, som er en blanding af forskellige typer af delvist nedbrudt plantemateriale primært bestående græs, siv og mos. Det formes under naturlige forhold i højmoser. Fordi der er mættet med vand og ingen ilt i jorden i højmoserne så går alt nedbrydning ekstremt langsomt. Derfor bliver højmosens planter kun delvist nedbrudt når de dør. Med tiden opbygges et lag af delvist nedbrudte græsser, siv og mosser – eller spagnum – som højmosens planter vokser ovenpå. I nogle højmoser er laget af spagnum mere end 10 meter tykt.

Tina Frisch har skrevet en rigtig god artikel, hvor hun blandt andet fortæller mere om spagnummosser, og hvorfor de er så velegnede til plantedyrkning.  Du kan desuden læse om hvordan man udvinder spagnum i Danmark på Pindstrups hjemmeside.

Mere end halvdelen af landets højmose findes i området Lille Vildmose. Områdets natur er stærkt påvirket af menneskers brug gennem århundrede. Læs her om hvad man gør for at genoprette naturen i Lille Vildmose.

Den Norske Naturfredningsforening (SABIMA) skriver desuden også om de påvirkninger som spagnumudvindingen har i Norge. Den danske Naturfredningsforening er også imod udvinding af spagnum i Danmark.

Vores forbrug af spagnum

I Danmark indkøber havebrugere ca. 100.000 tons spagnum til haver, potter og krukker. Meget af dette spagnum er udvundet fra højmoser i Østeuropa, Sverige og Finland. Det tager ca. 10 år at skabe bare en centimeter spagnum i højmoserne. Når vi udvinder spagnum fra højmoserne bliver de ødelagt, og de kan ikke genskabes. Det er ærgerligt. For det første fordi højmoserne er unikke og truede økosystemer. Men højmoserne har også en vigtig rolle i forhold til global opvarmning. I de tykke spagnumlag er der nemlig lagret tonsvis af kulstof, men når spagnummen drænes og graves op frigives kulstoffet i store mængder til atmosfæren i form af CO2 .

Alternativer til spagnum

I Danmark er brugen af spagnum – på trods af miljøkonsekvenserne – stadig almindeligt både for den almindelige haveejer og i de professionelle gartnerier, herunder økologiske gartnerier. I England og Tyskland derimod kan du købe plantesække uden spagnum i ethvert plantecenter, ligesom mange professionelle gartnerier anvender alternativer. Der findes forskellige muligheder, hvis du vil dyrke uden spagnum, afhængig af hvad du skal bruge det til. Du kan lave din egen kompostjord eller du kan købe færdiglavet kompostjord.