Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/spagnumfri.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/spagnumfri.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 601

Lav din egen jord

Forbedring af havejorden

Mange bruger spagnum for at give en leret og tung jord fylde og struktur. Men hvis du i stedet bruger kompost, så får du en bedre og mere langvarende struktur. Komposten bidrager til at der formes bestandige jordkrummer i jorden.

Det kan du gøre: Giv din jord din egen kompost hvert efterår. Alternativt, så kan du køre på genbrugspladsen i foråret og hente kompost. Der er stor forskel på genbrugspladsernes kompost. I denne artikel på Havenyt.dk, kan du læse om, hvordan du bruger genbrugspladsernes kompost.

Havejord Charlottes have

 

Surbundsbedet

Spagnum er oplagt som jord til rhodondendron og andre surbundsplanter, som fx blåbær. Det skyldes at spagnum naturligt har en lav pH, og at spagnum dræner godt.

Det kan du gøre: Hvis din jord er meget leret, så kan du tilføre sand og/eller kompost, så jorden dræner bedre.
Der findes mange som blander nåle fra nåletræer i jorden, for at gøre jorden mere sur.

 

Drivhusdyrking

Drivhus Charlottes have

I Plantecentret kan man købe kapillærkasser, som er designet til, at der kan ligge en pose med spagnum i den. Men hvorfor egentlig dyrke sine drivhusplanter i højmose-jord, når man har en glimrende jord lige under sine fødder?

Det kan du gøre: Dyrk direkte i jorden i drivhuset. Ny jord til drivhuset får du ved at lave en blanding af havejord og kompost fra genbrugspladserne eller din egen kompost. For at undgå, at sprede sygdomme i drivhuset, er der mange, som vælger kun at tage jord til drivhuset fra områder, hvor der ikke har været dyrket tomat, squash, græskar og kartofler. Jorden, som du tage ud af drivhuset, kan du bruge i jordblandinger til såkasser og potter til stueplanter og sommerblomster.

Jens Juhl og Sølva Falgren netop udgivet en bog om økologisk drivhus. I deres bog kan du læse, hvordan de med stor succes dyrker drivhusplanterne i deres egne jordblandinger.

Potteplanter

Plastpotter og andre potter har det problem, at jorden bliver vandmættet og fattig på ilt. Uden ilt rådner planternes rødder. Spagnum har den fordel, at det består af 80-95 % luft. Derfor rådner rødderne ikke så nemt i spagnum. Samtidigt er spagnum god til at holde på vand og trække det op fra underpotten. Spagnum har altså den ideelle struktur til dyrkning af planter i potter, krukker og andre beholdere, hvor iltfattige forhold nemt opstår.

Men det kan sagtens lade sig gøre at dyrke potteplanter i kompostjord, og det vil du få stor glæde ved.

Det kan du gøre: Gør som gartnere gjorde i gamle dage: Bland god muldjord med kompost og sand – så har du en glimrende pottejord. Læg evt. sand, potteskår eller lecanødder i bunden af potten, for at undgå at der opstår iltfattige forhold i potten. Du kan læse mere om hvordan du fremstiller pottemuld i artikler om emnet på havenyt.dk

Krukker foran mur

 

Spiring

Mange bruger spagnum som såjord fordi det er så fattigt på næring, at man ikke ricikere at svitse de følsomme frø og småplanter. Men en god havejord blandet op med en anelse kompost kan give det samme gode resultat.

Det kan du gøre: Brug god muldjord med krummestruktur til såjord. Brug fx sidste års kompostjordsblanding fra drivhus eller blomsterpotter. I denne jord er meget næring brugt op, og sidste års planter har gennemboret jorden med sine rødder og givet den en fin struktur. Bland evt. en lidt velomsat kompost i kompostjorden (fx i forholdet 1:5) for at give lidt ekstra fylde til jorden. Læs mere om såjordsblandninger på havenyt.dk.

På Karna Majs blog kan du læse om, hvordan Karna laver såjord til spiring. Du kan også købe såjord uden spagnum. På taglandbruget ØsterGRO har man fx haft god erfaring med at bruge Ø-kompost fra Farmergødning som såjord.